Hasan İzzettin Dinamo”nun yedi ciltlik KUTSAL İSYAN kitabı kitaplığımda çoktandır bana göz kırpıyordu. Nihayet okumaya baÅŸlayabildim. Åžimdi üçüncü cildi elimde.
Yakın tarihimizle, özellikle KurtuluÅŸ Savaşı ile ilgili, bir çok kitap okumuÅŸtum. KUTSAL İSYAN”ı okumaya baÅŸlayınca görüyorum ki benim okuduÄŸum kitaplardaki kiÅŸiler, olaylar bu kitabın bir yerinde yerlerini almışlar. Kitap bir destan niteliÄŸinde. İlhan Selçuk”un anılarını kitaplaÅŸtırdığı YÜZBAÅžI SELAHATTİN”İ ve yaveri olduÄŸu ALBAY BEKİR SAMİ”Yİ, KEMAL TAHİR”İN Yorgan SavaÅŸçısında da görüyoruz. Balkan ve Birinci Dünya Savaşında cepheden cepheye koÅŸan bu iki kahramanı Batı Anadolu”da Kuvayi Milliye”yi oluÅŸtururken görüyoruz. Öyle kolay bir iÅŸ deÄŸil yaptıkları. Umudunu yitirmiÅŸ halk, baÅŸlangıçta Yunan”a kucak açarken Albay Bekir Sami ve Yüzbaşı Selahattin”e yiyecek ekmek içecek su bile vermiyorlar.
Samsun”dan Havza”ya geçince Topal Osman çıkıyor karşımıza. Balkan Savaşında diz kapağı ağır tahribat almış bir Giresun yiÄŸidi.
Kazım Karabekir”in DoÄŸu Anadolu”yu kurtarıp orada devlet kurarak, oradan Batı Anadolu”yu kurtarma heyecanını görüyoruz.
Mustafa Yıldırım”ın 58 GÜN kitabında Mustafa Kemal”in en az zayiatla Türk askerini Filistin”den Kuzey”e çekiÅŸini, silahlarıyla erleri ve seçme genç subayları halkın arasına direniÅŸe hazırlamak ve destek için yerleÅŸtiriÅŸini görüyoruz. Fransızlara karşı Antep MaraÅŸ direniÅŸi böylece baÅŸarıya ulaÅŸmıştır.
Alev CoÅŸkun”un Altı Ay”ı, Sinan Meydan”ın Atatürk”ün Gizli KurtuluÅŸ Planları Parola Nur Kitapları, Atatürk”ün kaleye alınmayan Mondros AnlaÅŸmasına itirazını ve İskenderun Limanı”nı İngiliz”lere karşı savunmak istemesini anlatır. DüÅŸüncesi engellenir ve İstanbul”a çağırılır.
İstanbul”da çeÅŸitli görüÅŸmeler yapıp KurtuluÅŸ için planlar hazırlayarak herhangi bir ÅŸekilde Anadolu”ya geçmeyi düÅŸündüÄŸü sırada 9. Kolordu MüfettiÅŸi sıfatıyla Samsun”a geçiÅŸini anlatır. KurduÄŸu iliÅŸkiler ağında müfettiÅŸlik sırasında yetkilerinin geniÅŸlemesine dava arkadaÅŸları da yardımcı olur. PadiÅŸah”a veda ziyaretine gidince PadiÅŸah Vahdettin: “PaÅŸa ÅŸimdiye kadar yaptıkların bu kitaba geçti. Bunları unut. Åžimdiki vazifen diÄŸerlerinden çok daha mühim.” Derken kendi saltanatını düÅŸünüyordu. Atatürk ise halkı cesaretlendirip milli birliÄŸi, milli orduyu toparlayıp kurarak yurdu düÅŸmandan kurtarmayı düÅŸünüyordu.
Tarih doktoru olan bir AKP Milletvekili “Türk Yunan Savaşı Uydurmadır. Hükümranlığı gasp eden Ankara kendini haklı çıkarmak için uyduruyor. Yunan kaynaklarından öÄŸrendim” demiÅŸ. O ve onun gibi düÅŸünenlere Bilal ÅžimÅŸir”in İngiliz Belgelerinde Sakarya”dan İzmir”e kitabını öneririm. Genç diplomatken Türkiye”nin Londra BüyükelçiliÄŸinde çalışırken, bütçesini çok zorlayan, adeta bir odayı kaplayan zamanın bilgisayarını alır. Gündüz elçilikte gece sabaha kadar evinde İngiliz kaynaklarından elde ettiÄŸi belgeler üzerinde çalışır: Sakarya Savaşında uygulanan taktik, İngilizlerinde dikkatini çeker. Arada bir gerçekleÅŸen atlı saldırılar dışında direnç görmeden içerlere çekilen Yunan ordusu ikmal kaynaklarından da iyice uzaklaşır. Bu kolay zafer sarhoÅŸluÄŸuyla Yunan yetkililer gazetecilere 5 Eylül”de Ankara”da buluÅŸma sözü verirler.
Hattı Müdafaa Yoktur Sattı Müdafaa Vardır. O Satıh Vatandır düsturuyla 22 gün 22 gece süren amansız savaÅŸta önce düÅŸman durdurulur. Sonra 200 km kovalanır. Havalarda uçarken fena çarpılanlardan bir yunan yetkili “Sakarya büyük bir olta idi. Porsuk”ta büyük oltanın kancası. Biz bu oltayı sonuna kadar yuttuk.”der.
Bu arada eÅŸimin bir anısını anlatayım. AkÅŸehir İlk ÖÄŸretmen Okulu öÄŸrencileri ile yaptığı Dumlupınar Gezi”sinde savaÅŸ alanlarını gezmiÅŸti. Tarihçi Milletvekili”nin temsili dediÄŸi ÅŸehitlikleri de ziyaret etmiÅŸlerdi. SavaÅŸları yaÅŸamış yaÅŸayan bir Gazi”den anılarını dinlemiÅŸler. Rahmetlik eÅŸim İsmet Åžen yaÅŸayan tanığa ÅŸu soruyu sormuÅŸ. “Amca İsmet İnönü”ye SAMANLIK KAHRAMANI” diyorlar. Ne dersin?” deyince adam fena halde sinirlenmiÅŸ. “Ben onu diyenin….. “diye baÅŸlayıp aÄŸzına geleni söylemiÅŸ.
En acısı çekilen acıların verilen emeklerin haklı zaferin yok sayılıp küçümsenmesidir. Hele Tarih doktoruyum diyen bir vekil için ihanettir. Bizim sorunumuz Türkleri yok etmektir diyen Lord Curzon”ların Lyod George”ların türlü entrikalarını, üzerimize saldığı ordularını yenerek kazandık. Zaferimiz çakma zafer deÄŸil, gerçek zaferdir. Bu kin ve entrikalar, zaferi kazandıktan sonra da hatta Lozan Konferansında da devam etmiÅŸti.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma gururunu yaÅŸayan tüm Türk vatandaÅŸları Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.